Fazers Besöks- och Konferenscenter

SS-Teracon.fi » Referenser » Fazers Besöks- och Konferenscenter

Kontors- och hotellbyggnader

Finland, Vanda 2016

 

Fazers besöks- och konferenscenter byggt i Fagersta, Vanda för uppmärksammande av Fazers jubileumsår.

Stålkonstruktionspris år 2016

 

Familjeföretaget fazer fyllde 125 år detta år. Fazer har byggt ett nytt konferens- och besökscenter i anslutning till företagets övriga fabriks- och kontorsbyggnader i Fagersta, Vanda.Besökscentret betjänar för första gången den stora allmänheten med en “öppna dörrar” monter för företagets choklad-, sötsaks- och bageriprodukter. Besökscentret omfattar förutom en cafeteria och en butik, även utrymmen för uppvisning, ett 200 personers auditorie samt en tropisk trädgård. I konferenscentret finns utöver sammansträdesutrymmen även parkeringsutrymmen för Fazers eget bruk.

Teracon har svarat för projektets huvudkonstruktions- och stålkonstruktionsplanering. Betong- och stålkontstuktionskontruktioners tillverkningsritningar har även tillhört planeringskontraktet. Byggnaden består av två cirkelformade byggnader varav det större besökscentret på 2800m² öppnar sig som första anblick vid ankomsten till Fazers kontors- och fabriksområde.

Bakom besökscentret finns ett konferenscenter på 1700m² som innefattar sammanträdesutrymmen för såväl b2b-gäster som parkeringsutrymmen för Fazer-personalens fordon.

Planeringen påbörjades i maj 2015 och fortsatte med full fart intill våren 2016. Besökscentrets stomme består av samverkanspelare och takets runda form konstruerades med fackverks- och balkkonstruktioner. Konferenscentret är konstruerad med en mer typisk samverkanspelare/WQ-balksstomme kompletterad med stödjande betong- och jordtrycksväggar.

I Teräsrakennelehti 1/2016 finns en presentation av projektet.

I Teräsrakennelehti 4/2016 presenteras årets vinnarprojekt av stålbyggnadspriset.

Projektet har blivit belönat med TRY:s stålbyggnadspris år 2016.

 

Länkar (på finska):

Teräsrakennelehti 1/2016

Teräsrakennelehti 4/2016