SS-Teraconin tarina alkaa!
Eletään vuotta 1992 ja Suomessa vallitsee kaikkien aikojen pahin lama. Lamasta huolimatta – tai paremminkin siitä johtuen – päämäärätietoinen ja periksiantamaton Seppo Salo (37 v.) perusti yrityksen SS-Teracon Oy, puhekielessä Teracon. Alun haastavista ajoista selvittiin Sepon valtavalla panoksella sekä puolisonsa tuella, ja nyt juhlitaan yrityksen 30 vuoden matkaa.
Seppo oli opiskeluajoista saakka erittäin kiinnostunut rakentamisesta ja päässyt jo aikaisessa vaiheessa töihin erilaisiin rakennusprojekteihin. Sepon yrittäjähenkisyyttä tuki vahvasti laaja tietämys rakentamisesta, luovat ideat erilaisista rakenneratkaisuista sekä rauhallisuus ja harkintakyky.
Ennen yrityksen perustamista Seppo oli osakkaana Havaka Oy -nimisessä yrityksessä, jonka toiminta päättyi laman myötä. Tämän jälkeen vanhat asiakkaat tarjosivat hänelle töitä, mutta Havakasta jääneen velkataakan johdosta Sepolla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin etsiä töitä perheen yritystoiminnan kautta. Näin SS-Teraconin tarina sai alkunsa ja tukeutui alkuun mm. Sepon hyviin verkostoihin teräsrakennealalla. Vastoinkäymiset hän jaksoi voittaa vaimonsa Salmen ehtymättömällä tuella ja kannustuksella.
Kesätyöntekijästä toimitusjohtajaksi
Kesällä 1994 Sepon juttusille saapui kohtelias nuori mies, joka hurmasi Sepon hyvillä käytöstavoilla. Sepon mieleen jäi erityisesti miehen tapa teititellä. Näin herrasmiehet Seppo Salo ja Pasi Koivisto kättelivät kesätyösopimuksen.
Hyvin nopeasti Sepolle valkeni, että Pasi on varsin työtä pelkäämätön ja tarmokas työntekijä, jolle on tärkeää ymmärtää mitä tekee. Niinpä Pasi onkin ottanut kaiken opin ja ammattitaidon irti mentoristaan Seposta, joka on ollut myös tärkeä inspiraation lähde teräsrakenneratkaisujen suunnittelussa.
Vuoden 2018 alussa tästä nuoresta miehestä tuli ansaitusti Teraconin toimitusjohtaja, joka jatkaa yrityksen johtamista samalla vahvalla, periksiantamattomalla ja laadukkaalla otteella, kuten edeltäjänsä Seppo.
Kolmessa vuosikymmenessä valtavia harppauksia teknologioiden kehityksessä
Ensimmäisinä vuosina teräsrakenteiden lujuuslaskentaa tehtiin toki jo tietokoneilla, mutta alkuun suunnitelmia laadittiin osin vielä piirustuslaudalla. Laudalta suunnittelu siirtyi nopeasti kokonaan AutoCad-maailmaan 90-luvun puolivälissä.
Suunnittelua tehtiin kaksiulotteisesti lähes koko 1990-luku, ensimmäinen 3D-mallinnusohjelma (Xsteel) otettiin käyttöön vuonna 1998. Mallinnuksen lisäksi 3D-laskenta tuli vähitellen mukaan kuvioihin 90-luvun loppupuolella.
Kolmiulotteista mallintamista alettiin hyödyntämään laajemmin 2000-luvun alkupuoliskolla, mikä mullisti suunnittelutyön, sillä se mahdollisti entistä monimuotoisempien ja laadukkaampien suunnitelmien tuottamisen entistä varmemmin ja nopeammin.
Suunnittelutyön vaatimukset ovat kasvaneet paljon vuosien varrella, ja tässä kilpajuoksussa uusien toimintatapojen sekä oman tuotekehityksen merkitys on ollut valtaisa. Lisäksi koneiden ja suunnitelmien takaa on aina löytynyt Teraconin taitavat ja ammattitaitoiset työntekijät. Nämä kaikki yhdessä takaavat menestyksekkään liiketoimintamallin paikoin hyvinkin tiukasti kilpaillulla rakennesuunnittelun osa-alueella.
Toimipisteillä vahvempaa jalansijaa
Kaikki alkoi vuonna 1992 Tampereelta, missä toimisto on muutaman kerran muuttanut kaupungin sisällä ja sijaitsee nykyään Hatanpään Valtatiellä.
Ensimmäinen laajentuminen tapahtui jo vuonna 1998, kun Teracon sai jalansijaa Turkuun, minne avattiin toimisto Vähäheikkiläntielle.
Seuraava etappi oli valloittaa Vaasa vuonna 2005. Tietä Vaasaan johdatti Jyrki Vainio, johon Seppo oli tutustunut eräällä teräsrakennekurssilla. Vaasan toimisto on palvellut asiakkaita niin hyvin, että se on nyt henkilömäärältään toiseksi suurin toimipiste Tampereen jälkeen. Toimisto löytyy nykyisin Yrittäjänkadulta.
Laajentumista pääkaupunkiseudulle oli mietitty jo jonkin aikaa ja uuden toimipisteen avaaminen 2016 Pasilanraitiolle tapahtui luontevasti, kun Teraconilla työskentelevä Aku Pihlasvaara halusi myös muuttaa pääkaupunkiseudulle. Nykyiset tilat löytyvät Espoosta, Tekniikantieltä.
Laatu näkyy Teraconilla palkinnoissa ja merkittävissä kohteissa
Teraconin merkillisen mainio henkilökunta on ollut mukana suunnittelemassa ja ideoimassa toinen toistaan upeampia kohteita, joista tässä nostoina vain muutamia esimerkkejä.
Yksi uusimpia ja näyttävimpiä kohteita on ehdottomasti Tampereelle vuonna 2021 valmistunut Nokia Arena, jossa Leijonat haukkasivat MM-kultaa keväällä 2022.
Haastavin, erikoisin ja kansainvälisesti merkittävin kohde on vuonna 2018 valmistunut Oslon maailman suurin sisähiihtokeskus, joka on rakennettu maastoa mukaillen näyttämään jäiseltä rinteeltä. Sisältä löytyy laskettelurinne sekä erikoisuutena kattoon riippumaan kiinnitetty hiihtolatu.
Tunnustuksista kirkkaimmat ovat vuonna 2016 ansaittu Teräsrakennepalkinto upeasta Fazerin kokous- ja vierailukeskuksesta sekä samana vuonna myönnetty Rakentamisen ruusu -palkinto näyttävästä Löyly-saunarakennuksesta Helsingin Hernesaaressa.
Teracon on ollut heti alkuajoista lähtien merkittävissä projekteissa mukana, kuten vuonna 1994 teräsrakennepalkinnon saaneessa Turun konservatorion suunnittelussa sekä vuonna 1996 teräsrakennepalkinnon saaneen Santasalo-Vaiheet Oy:n Maisema 2000 -toimiston suunnittelussa.
Työntekijät tekevät Teraconin
Teraconilla työsuhteet ovat pääsääntöisesti olleet todella pitkiä ja työntekijöiden määrä lähestyy myös kolmeakymmentä. Avain pitkiin työsuhteisiin ei ole mikään salaisuus, sillä henkilöstön lujuuslaskelmat on tehty tarkasti. Henkilöstön hyvinvointi on erityisen tärkeää, sillä he ovat Teracon.
Henkilöstön lujuutta vahvistaa erityisesti pitkä lista mainioita työsuhde-etuja, joihin lukeutuvat mm. yhteiset ulkomaanreissut, työpaikkahieronta, bonukset sekä liikunta- ja kulttuurisetelit ja paljon muuta.
Ei ole ihme, että kesätöihin aikoinaan palkattu Pasi Koivisto on edelleen tyytyväisenä mukana yrityksessä 28 vuoden jälkeenkin. Pasi on myös oiva esimerkki siitä, miten kesätyöntekijästä voi nousta aina toimitusjohtajaksi asti. Henkilöstön kehittyminen ja eteneminen on Teraconilla oleellinen asia, mikä takaa laadukkaan tekemisen tulevaisuudessakin.
Teraconin porukkaan on aina ovi avoinna uusille teräsleideille ja teräsmiehille.
Katso täältä avoinna olevat paikat tai laita meille avoin hakemus