Kostia-Areena

SS-Teracon.fi » Referenssit » Kostia-Areena

Urheilu- ja monitoimirakennukset

Pälkäne 2018

Suunnittelulaajuuteen kuului päärakennesuunnittelu sekä teräsrungon ja betonielementtien valmisosasuunnittelu. Suunnittelu käynnistettiin meillä tammikuussa 2016.

Rakennus koostuu kahdesta salista sekä salien välissä olevasta monikerroksisesta osasta. Salien reunoissa olevat kaksikerroksiset osuudet ovat betonirakenteisia. Monikerrososassa kantavina rakenteina toimivat ontelolaattatasojen WQ-palkit, liittopilarit sekä osittain teräsbetoniseinät. Jäykistys on hoidettu seinäsitein sekä betoniseinien avulla. Salien rungot ovat teräsrakenteita, katon pääkannattajana toimii noin 28 metriä pitkät ristikot. Rakennuksen katto- ja seinärakenteet on toteutettu puuelementteinä. Pilarit varusteltiin sisäkierrehylsyillä seinäelementtien kiinnitystä varten, ja ristikoihin hitsattiin erilliset levyosat kattoelementtien päältä päin tapahtuvaa kiinnitystä varten. Julkisivun Kuningaspaneelit ja kuitusementtilevyt asennettiin paikan päällä elementtiasennuksen jälkeen.

Suunnittelun alkaessa rakennuksen paloluokaksi valikoitui P1. Palotekninen insinööritoimisto Markku Kauriala Oy laati kohteelle paloturvallisuussuunnitelman, jonka perusteella paloluokka saatiin laskettua luokkaan P2. Rungon kantavien ja osastoivien rakenneosien palonkestovaatimus oli tämän myötä yleensä R30 sekä yläpohjan kantavien ja jäykistävien rakenneosien osalta R15, oletettuun palonkehitykseen perustuen. Tällä muutoksella saatiin jonkin verran säästöjä rungon sekä kattoelementtien osalta. P2-luokan myötä myös rakenteiden pintakerrosvaatimukset julkisivun osalta kevenivät, jolloin puun käyttö julkisivussa tuli oleellisesti helpommaksi.

 Kohteen muoto erilevyisine sekä erikorkuisine saleineen oli rakennesuunnittelun kannalta haasteellinen tehtävä. Näyttävissä katoksissakin onnistuttiin lopulta todella hyvin. Rakenneosien kannalta omat haasteensa niin suunnittelun kuin rakentamisen osalta toi kaareva muoto.

 Teräsrungon mitoitus suoritettiin Autodeskin Robot Structural Analysis ohjelmalla. Yleissuunnitelmat sekä valmisosasuunnitelmat tehtiin Tekla Structures ohjelmalla. Laadittu 3D-rakennemalli oli suuri apu rungon ja elementtien yhteensovittamisen sekä asennuksen kannalta. Yhteensovittamisessa sekä mittamaailman hallinnassa onnistuttiinkin varsin hyvin ja ongelmia asennuksissa ei ilmennyt.

 Kohteessa teräsrakenteita on 169,5 tonnia. Rakennuksen pohjapinta-ala on 2592m2 ja korkeutta löytyy 15 metriä.

 

Linkkejä:

Teräsrakenne 3/2018